درمان دارویی در فشار خون بالا
نحوه ی درمان فشارخون بالا در شما به میزان سلامت شما و نیز بیماری های همراه بستگی دارد.
اهداف درمانی فشارخون
* 140 میلی متر جیوه و یا کم تر؛ چنان چه شما یک بزرگسال سالم هستید.
* 80/130 میلی متر جیوه و یا کم تر؛ چنان چه شما دچار بیماری مزمن کلیه، دیابت، بیماری عروق کرونر و یا دچار ریسک بالایی از بیماری عروق کرونر هستید.
* 80/ 120 میلی متر جیوه و یا کم تر؛ چنان چه دچار نارسایی بطن چپ قلب و یا نارسایی قلب هستید و قلب شما به خوبی خون را پمپاژ نمی کند و یا دچار بیماری شدید و مزمن کلیه هستید.
* اگر چه فشار خون 80/120 میلی متر جیوه، فشار خون ایده آل در نظر گرفته می شود ولی رسیدن به این سطح از فشار خون در تمامی بیماران هدف درمانی نیست؛ چنان چه شما بزرگسالی با سن بالای 80 سال هستید و فشار خون بسیار بالایی دارید، پزشک شما فشار خون هدف را برای شما 90/140 میلی متر جیوه و یا اندکی بالاتر از آن قرار می دهد.
تغییر شیوه زندگی در کنترل فشار خون بالا بسیار تاثیرگذار است ولی گاهی اوقات تغییر سبک زندگی کافی نیست. در این گونه موارد پزشک شما علاوه بر رژیم غذایی و فعالیت بدنی، دارو درمانی را برای کاهش فشار خون توصیه خواهد کرد. نوع داروی تجویزی توسط پزشک، به سطح فشار خون شما و ابتلای شما به سایر بیماری ها بستگی دارد.
اصلی ترین داروهای کنترل فشار خون بالا عبارت هستند از:
- داروهای ادرارآور تیازیدی
این دسته از داروها که داروهای مُدر نیز نامیده می شوند، به کلیه ها کمک می کنند که سدیم و آب را دفع کند تا حجم خون کاهش یابد. معمولاً این دسته از داروها اولین انتخاب دارویی در درمان فشار خون بالا هستند. چنان چه از دیورتیک ها استفاده می کنید و فشار خون شما همچنان بالا است با پزشک خود در رابطه با اضافه کردن دیورتیک ها و یا جایگزین کردن آن ها با داروهای قبلی مشورت کنید.
- مهار کننده های گیرنده بتا (بتا بلوکر)
این دسته از داروها، بار کاری قلب را کاهش می دهند و رگ های خونی شما را باز می کنند و باعث می شوند قلب شما ضربان آهسته تری داشته باشد و فشار کمتری بر خون پمپاژ شده وارد کند. زمانی که این دسته از داروها در ترکیبی با داروهای دیورتیک تیازیدی تجویز می شوند بیشترین تاثیر را دارند.
- مهارکننده های آنزیم تبدیل کننده آنژیوتنسین(ACE)
این دسته از داروها به بهبود وضعیت عروق خونی کمک می کنند و این کار را از طریق مهار تشکیل ماده ای می کنند که باعث تنگ شدن عروق خونی می شود. مهارکننده های ACE در درمان فشار خون بالا در افراد مبتلا به بیماری قلب و عروق، نارسایی قلبی و یا نارسایی کلیوی بسیار موثر هستند. همچون داروهای بتابلوکر، این دسته از داروها نیز در صورت تجویز همراه با داروهای دیورتیک تیازیدی موثرتر عمل می کنند.
- بلوکرهای گیرنده آنژیوتنسین 2
این دسته از داروها نیز به بهبود وضعیت عروق خونی کمک می کنند ولی این کار را از طریق مهار عملکرد آن ماده شیمیایی تنگ کننده عروق خونی می کنند. این گروه دارویی نیز همچون مهارکننده های ACE در افراد مبتلا به بیماری عروق کرونر، نارسایی قلبی و نارسایی کلیوی موثر هستند.
- بلوکرهای کانال کلسیم
این داروها به بهبود وضعیت ماهیچه های عروق خونی شما کمک می کنند. برخی از آن ها سرعت ضربان قلب را کاهش می دهند. دوستداران گریپ فروت باید در زمان مصرف این داروها احتیاط کنند. چرا که آب گریپ فروت با بلوکرهای کانال کلسیم تداخل دارد و سطوح خونی دارو را افزایش می دهد و فرد را در معرض عوارض جانبی قرار می دهد. در صورت نگرانی در رابطه با تداخل دارویی با پزشک خود و یا یک دارو ساز مشورت کنید.
- مهارکننده های رنین
رنین آنزیمی است که توسط کلیه ها تولید می شود و منجر به افزایش فشار خون می شود. این دارو از طریق کاهش توانایی عملکرد رنین در فرآیند افزایش فشار خون عمل می کند.
زمانی که فشار خون شما تحت کنترل قرار می گیرد پزشک روزانه یک آسپیرین تجویز می کند تا ریسک نارسایی های قلب و عروق را کاهش دهد.
معمولاً پزشکان جهت کاهش دوز روزانه داروی دریافتی، به جای تجویز دوز بالای یک دارو به تنهایی، ترکیبی از داروها با دوز پایین را تجویز می کنند. در حقیقت دو و یا تعداد بیش تری از داروهای کاهنده ی فشار خون بهتر از یک دارو به تنهایی عمل می کنند. گاهی اوقات از طریق آزمون و خطا می توان موثرترین دارو و یا موثرترین ترکیب دارویی را پیدا کرد.
فشار خون بالای مقاوم:
زمانی که با وجود دریافت حداقل سه نوع داروی کاهنده ی فشار خون که یکی از آن ها هم دیورتیک است، همچنان فشار خون بالایی دارید بدین معنا است که دچار فشار خون بالای مقاوم هستید. فشار خون بالای مقاوم، حالتی است که به درمان، مقاوم است. علاوه بر این، افرادی که فشار خون بالای کنترل شده ای دارند ولی برای رسیدن به این کنترل از 4 نوع مختلف دارو استفاده می کنند نیز به نوعی مبتلا به فشار خون بالای مقاوم هستند.
داشتن فشار خون بالای مقاوم بدین معنا نیست که هیچ گاه نمی توانید آن را کاهش دهید. در حقیقت چنانچه شما و پزشک تان بتوانید تعیین کنید چه چیزی در پشت فشار خون بالای مقاوم شما وجود دارد این شانس وجود دارد که بتوانید موثرتر به درمان آن بپردازید. این امکان وجود دارد که شرایط دیگری که از آن مطلع نیستید علت فشار خون بالای شما باشند، شرایطی مانند مشکلات کلیوی و یا نارسایی تنفس هنگام خواب. در این شرایط باید با پشتکار بیش تری توصیه های تغییر شیوه زندگی را دنبال کنید.
پزشک شما نوع داروها و دوز مصرفی آن ها را از لحاظ مناسب بودن شان برای شما ارزیابی می کند. داروهای شما و دوز آن ها باید به گونه ای تنظیم شوند که موثرترین ترکیب داروی را ایجاد کنند. ممکن است که پزشک شما داروهای دیگری را نیز تجویز کند از جمله یک دیورتیک قوی با طول اثر طولانی. این امکان نیز وجود دارد که پزشک شما داروهای دیورتیک غیر تیازیدی را نیز پیشنهاد کند مانند اسپیرونولاکتون که مکانیسم اثر آن ها از طریق مهار هورمون آلدوسترون است و باعث تغییر مسیر جذب سدیم و دفع پتاسیم می شوند. معمولاً افرادی که مبتلا به فشار خون بالای مقاوم هستند، سطوح آلدوسترون بالایی دارند.
چنانچه داروهای خود را دقیقاً طبق دستور دریافت نکنید می تواند به عواقب جبران ناپذیری منتهی شود.
هرگز بدون مشورت با پزشک خود درمان دارویی خود را تغییر ندهید.
دکتر حمیدرضا فرشچی -
متخصص تغذیه - فوق تخصص دیابت و چاقی
.: Weblog Themes By Pichak :.